Az én történetem...

  "A népművészetet, a néphagyományt ápolnunk kell... - szokásunk mondani. Mit is jelent ez? Így javítanám: nem ápolni kell, hanem meg kell tanulni, majd az ápol minket."
/Andrásfalvy Bertalan/

Kedves Látogató!
Nagyon sok szeretettel köszöntöm honlapomon!

Mesterségek Ünnepe 2015

Néhány szó magamról:

Játszóházi foglalkozásvezető és népi kismesterségek oktatója vagyok. Munkám során növényi fonható anyagokkal dolgozom, leginkább szalmával, csuhéval, fűzvesszővel, de kísérletezem gyékénnyel, sással, kákával és más fonható természetes anyagokkal is. 

A budapesti Mesterségek és Művészetek Iskolájában szereztem meg a szakképesítésemet:
2004-ben közművelődési szakember, népi játszóházi foglalkozásvezető
2005-ben kosárfonó és fonottbútor készítő
2006-ban népijáték és kismesterségek oktatója lettem.

Tiszaalpáron tanultam meg a díszüvegfonást, mely alaplépéseit tekintve hasonló a kosárfonáshoz, mégis az alapanyag rendkívül finomsága miatt egyedülállóan különleges. Mesterem Kálmán Jánosné Éva néni, népi iparművész, aki nagy türelemmel és figyelemmel tanított az évek során. Az ő biztatására kezdtem el zsűriztetni a termékeimet, vállaltam a pályázatokon való részvételt.  2008-ban kaptam meg a népi iparművész címet, zsűrizett termékeim (45 db "A" és 3 db "B" kategóriás) mindegyike megtekinthető a Pávavédjegy.hu weboldalon.

A nagyobb méretű üvegeken is használom a díszüvegfonásnál alkalmazott technikát. Az általam bekötött demizsonok a hagyományosnál aprólékosabban megmunkáltak, mintával díszítettek, ugyanakkor funkciójukban változatlanok.
2015-ben a XI. Élő Népművészet Kiállításra különböző méretű és formájú, de azonos mintával fonott demizsonegyüttessel pályáztam. E munkámért az egyik legmagasabb szakmai elismerést, a Gránátalma-díjat kaptam meg. Az eddigi elismeréseim közül erre vagyok a legbüszkébb.

Nagyobb kézműves vásárokon, kiemelt rendezvényeken vállalok szakmai bemutatókat. A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület tagjaként minden évben részt veszek a Mesterségek Ünnepén a budai Várban. A kecskeméti Garabó Fesztiválon szintén rendszeres kiállító vagyok.

Bemutatkoztam külföldön is, többször jártam Szerbiában, Magyarkanizsán, Zentán és Felsőhegyen. Középkori fesztivál díszvendége voltam Olaszországban, szülővárosom és lakhelyem testvérvárosában Feltrében. Németországban, Munkeboe skanzenjében a Magyar hetek rendezvényén mint kiállító és bemutatózó kézműves voltam jelen. Fonott termékeim eljutottak a világ különböző tájaira.  Washingtonban a Smithsonian Folklife Festival-on (Hungarian Heritage), tavaly nyáron Kínában a pekingi Song Qingling Palotában a Magyar Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretében az „Örökség és Újítás” című kiállításon valamint a Ningbo-i Expón kerültek bemutatásra.

Alkotói tevékenységem nyomon követhető a Facebookon. A szakmai oldalam munkanaplóként használom, az aktuális késztermékek fotói mellett - ha van időm - bemutatom a készítés menetét is.

 
 

Elérhetőségeim

Bene Ágoston Tiborné
Kosárfonó népi iparművész

Kiskunfélegyháza
       Sas u. 5.
       6100
       Magyarország

+36 30 645-0075

[email protected]

http://beneircsi.hu

Páva-védjegy

Esemény naptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30